Doua surori extraordinare din Constanta (Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania)

22 Septembrie 2012

   Dragi prieteni,
   Ne permiteţi sa va povestim pe scurt despre două surori extraordinare din Constanţa?
Andreea și Simona Deacu au primit în anul 2010 câte un implant cohlear Nucleus. Dar nu prin Programul naţional de implant din România (al Ministerului Sănătății), care nu a fost de ajutor, ci prin efortul părinţilor și al donatorilor, care au făcut posibilă o mică minune.

   Simona (în dreapta în imagine) a luat bacalaureatul anul aceasta, cu o notă bună. Ea merge în continuare la logopedie şi este capabilă să recunoască şi să repete aproape toate cuvintele pe care logopeda le pronunţă, fără să se mai uite la buzele ei. Pe vremuri, nu putea să înţeleagă niciun cuvânt fără să și citească de pe buze. Limbajul ei a devenit mult mai inteligibil, iar noii parteneri de discuţie o înţeleg acum cu uşurinţă. Cu toate că Simonei i s-a făcut implantul foarte târziu – la 17 ani – rezultatele sunt deosebite. Şi, în plus, chipul ei are un zâmbet neobosit, pe care înainte Simona îl afişa foarte rar. Astăzi este o domnișoară tânără, fericită, cu un buchet de vise de împlinit şi şanse de realizat, având în faţă o viaţă independentă.Şi acum despre Andreea.

  Ea este fetiţa cea mai vioaie din lume, dacă e să-l ascultăm pe tatăl ei. Nimeni nu ar crede că acest copil a fost odată surd! Andreea este foarte vorbăreață, râde, cântă şi dansează. Ca mulţumire pentru ajutorul primit şi din dorinţa de a-i ajuta şi pe alţii, mama Andreei și a Simonei, doamna Deacu, a înfiinţat asociaţia „Să auzim glasul mamei“, care a organizat în luna iunie 2012 o sesiune de informare în Constanţa. În timpul acesteia părinţii, terapeuţii, psihologii şi medicii au putut afla mai multe despre tehnologia implantului cohlear şi despre munca cu copiii purtători de implant.

Articol preluat de pe siteul: http://uzp.org.ro/doua-surori-extraordinare-din-constanta/