Peste 400 de copii fara auz se nasc, anual, in tara noastra (Neptun TV)

30 Iunie 2012

Nu cunosc glasul mamei, stiu sa se exprime doar prin gesturi si traiesc într-o liniste apasatoare. Peste 400 de copii fara auz se nasc, anual, în tara noastra. Daca pentru unii dintre ei aparatele auditive reprezinta o solutie, pentru altii numai un implant cohlear îi poate ajuta sa cunoasca lumea si prin sunete.

Sunt versuri pe care Andreea le-a învatat de curând. La aproape 5 ani, fetita este dezvoltata ca orice alt copil de vârsta ei. Daca nu am zari un mic dispozitiv ascuns în par, am spune ca este perfect sanatoasa.

...

Primul medic i-a spus ca micuta ei este sanatoasa, dar femeia a a simtit ca ceva nu este în regula. A consultat mai multi specialisti care i-au confirmat banuielile. Fetita ei avea hipoacuzie, adica îi lipsea auzul. Dupa câteva luni de încercare cu diferite aparate auditive, medicii au decis ca are nevoie de un implant cohlear.

Andreea este unul dintre putinele cazuri fericite din România iar faptul ca a fost dusa la medic la o vârsta frageda a însemnat totul în recuperarea ei. Specialistii ORL sunt îngrijorati ca parintii nu observa semnele acestei afectiuni din timp, pentru a cere ajutorul specialistilor.

Si numarul parintilor care îsi neglijeaza copiii este în continua crestere. Din aceasza cauza, singura solutie pentru ei este implantul cohlear – un dispozitiv medical care înlocuieste functia urechii interne afectate.În tara noastra, un implant cohlear costa aproximativ 20 de mii de euro, dar se poate primi si gratuit, printr-un program special initiat de Ministerului Sanatatii. Criteriile sunt însa extrem de stricte si nu exista fonduri suficiente pentru a oferi sprijin tuturor copiiilor care au nevoie de acest dispozitiv. Cele mai recente statistici arata ca 1 din 7 bebelusi se naste cu hipoacuzie. Lunar în România 50 de mamici aduc pe lume un copil cu deficiente de auz si afla acest lucru abia dupa doi ani.

Autor: Andreea Badea - Hahui
Articol preluat de pe siteul: http://www.reporterntv.ro/stire/peste-400-de-copii-fara-auz-se-nasc-anual-in-tara-noastra