Implantul Cohlear

Ce este implantul cohlear?

Un implant cohlear este un dispozitiv medical care înlocuieste funcţia urechii interne afectate de surditate, permiţand copiilor cu pierdere de auz sever-profunda sa auda. Porţiunea interna - implantul - este poziţionata chirurgical în cohlee, în urechea interna. Porţiunea externa - procesorul - este montata în os, în aproprierea pavilionului urechii copilului.  Procesorul capteaza sunetele cu ajutorul unui microfon si le transmite catre implant, care stimuleaza electric direct nervul auditiv, producand senzaţia de auz.

Cum auzim natural si cum auzim cu implantul cohlear?

Auzul este unul din cele cinci simţuri, fiind un proces complex de captare si interpretare a sunetelor. În auzul natural, urechea externa capteaza cea mai mare parte a undelor sonore si, prin ingineria remarcabila si delicata a urechii medii si interne, le transforma în mesaje pe care creierul le poate înţelege.

Implantul cohlear este cel mai spectaculos mijloc de recuperare a auzuluine-a spus Dr. Lucian David.  “Spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear funcţioneaza prin stimularea directa a nervului auditiv prin curenţi electricislabi, fara a strabate calea convenţionala formata din urechea externa, medie si interna“

urechea si auzul natural auzul cu implant cohlear

Auzul natural:
Urechea externa: sunetele sunt captate si conduse catre timpan.

Timpanul si oscioarele urechii medii: undele sonore lovesc  timpanul care va începe sa vibreze, iar asta va  face ca lanţul de oscioare sa se miste.

Urechea interna: Aceasta miscare a oscioarelor va face ca fluidul din interiorul urechii interne (cohleea) sa miste celulele ciliate mici de la acest nivel.

Nervul auditiv: celulele ciliate transforma miscarea în impulsuri electrice, care sunt transmise prin nervul auditiv la creier, permiţand persoanei sa auda.

Daca celulele ciliate din cohlee sunt nefuncţionale, persoana sufera de hipoacuzie neurosenzoriala sever-profunda.

Auzul cu implant cohlear:
Procesorul de sunet: procesorul de sunet extern capteaza sunetele si le converteste în semnale digitale.

Semnalele digitale: procesorul transmite semnalele digitale la implantul intern.

Reţeaua de electrozi: implantul intern converteste semnalele în curenţi electrici slabi, pe care îi trimite la reţeaua de electrozi plasata in interiorul cohleei prin operaţie.

Nervul auditiv: electrozii stimuleaza  nervul auditiv, ocolind celulele ciliate nefuncţionale. Creierul va percepe curenţii electrici ca sunet, permiţand persoanei sa auda.

 Este indicat implantul cohlear în cazul copilului meu?

Pentru a afla daca implantul este recomandat în cazul copilului tau, mai întai va trebui sa afli cat de afectat este auzul lui. Copiii cu pierdere de auz usoara sau moderata nu sunt candidaţi pentru implant cohlear, ei beneficiind de protezele auditive sau de alte mijloace de amplificare a sunetului. Implantul cohlear va ajuta copiii cu hipoacuzie neurosenzoriala sever-profunda sa auda.

De asemenea, cel mai mare beneficiu îl au copiii la care implantul cohlear se face la varste cat mai mici, între 1 si 3 ani sau la cei care au deja o experienţa auditiva anterioara bogata.  Cu cat un copil primeste implantul mai devreme, cu atat este mai mare potenţialul lui de a dezvolta abilitaţile de auzire, înţelegere si vorbire. Pentru a învaţa sa comunice verbal, copilul va trebui sa înveţe cum sa interpreteze sunetele pe care le aude. Cu cat trece mai mult timp fara sa poata auzi sau fara sa poata auzi clar sunetele, cu atat mai dificil  îi va fi sa interpreteze acele sunete.

Operatia de implant cohlear

Chirurgia implantului cohlear se efectueaza sub anestezie generala si dureaza aproximativ doua-trei ore. Chirurgul practica o incizie în osul din spatele urechii unde se plaseaza stimulatorul. Electrodul este montat în urechea interna, în cohlee. Odata amplasat, funcţionalitatea implantului este testata în timpul operaţiei cu ajutorul unui dispozitiv electronic.

Activarea: din lumea tacerii in lumea sunetelor

Calatoria copilului în lumea sunetelor va începe însa dupa 4-6 saptamani, cand se activeaza procesorul de sunete de catre un specialist în reglajul implantului cohlear. Pentru prima data copilul tau va auzi sunetele, iar acesta va fi un moment unic!

Articol preluat de pe siteul: http://www.reginamaria.ro/ro/noutati/implantul-cohlear-daruieste-copiilor-fara-auz-bucuria-sunetelor.html

Video